nominerede

 kravlingprisen for journalistik 2017

Johanne Ramskov Erichsen
Journalistik, SDU

 

Laura Friis Wang
Journalistik, DMJX

 

Det kræver både fordomsfrihed og journalistisk integritet at rejse til det europæiske land med den mest udskældte flygtningepolitik, bane sig vej frem til landets mest kritiserede flygtningeby, interviewe byens mest kontroversielle person – og alligevel komme hjem med en historie, som evner at fremstille personen i et menneskeligt og ikke-dømmende lys. Det er ikke desto mindre præcis, hvad Johanne Ramskov Erichsen og Laura Friis Wang formår i historien ”Hegnet, der stoppede flygtningestrømmen


Beskrivelsen af og forståelsen for László Toroczkai, borgmester i den ungarske by Ásotthalom, viser, hvad de to journalister kan: Det viser, at virkeligheden aldrig er sort-hvid. At de mest karikerede problemer oftest er dem, der kalder på flest nuancer. At det stadig i 2017 kan betale sig for et dagblad at sende to praktikanter til fjerne egne i mange dage for at reportere om emner, som de overfladiske telegrambureauer for længst har berettet om.

 

Men Johanne og Laura har også andre kvaliteter. De mestrer den sikre journalistiske nyhedsfortælling, som da de sammen med en kollega beskrev kritisable forhold på et dansk asylcenter, og er mønstereksempler på, hvor rørende god journalistik man kan skabe, hvis man ejer både genrebevidsthed, eminente skriveevner, medmenneskelig forståelse og umættelig nysgerrighed.

 

Dækning af flygtninge- og asylområdet i Information

Philip Bidstrup

Journalistik, SDU

Philip Bidstrups artikel om at blive hacket og optaget hemmeligt af sit eget webkamera er først og fremmest godt skrevet. Vi kan mærke de panikangste tømmermænd, og stressniveauet stiger, når vi læser den. Der er rigtig mange faldgrupper, når man bruger sig selv så markant i en historie, men Philip Bidstrup formår som en af de få at holde balancen.

 

Brugen af beskeder i en artikelopsætning er ikke ny, men juryen har sjældent set det brugt så gennemført og vellykket som i denne historie. Emnet er sådan set heller ikke nyt, men på grund af den velfortalte historie er det vores klare opfattelse, at alvoren er nået længere ud, end det ellers ville – og at Philip Bidstrup har været med til at flere danskere i dag har klistermærke over deres webcam.

Fanget nøgen på webcam

Katrine Stampe

Journalistik, DMJX

Tobias Hansen Bødker

Journalistik, DMJX

Vedholdenhed, nyhedsnæse, kildenetværk og konfrontationsevner er vigtige komponenter hos den dygtige nyhedsjournalist. Med artikelserien ”Rod og regelbrud i Arhus Kommune” har Katrine Stampe og Tobias Hansen Bødker vist, at de ejer alle fire egenskaber. De æder sig artikel for artikel ind i en historie, som starter på et konkurrerende medie, og de gør det så godt, at de ender med at producere velresearchede og vigtige egenhistorier. Med sans for nyhedsdagsordenen opstøver de alle de rigtige kilder – det være sig eksperter, der kan bibringe perspektiv, aktindsigter, som afdækker skjulte forhold, eller politiske kilder, der skal konfronteres – på de rigtige tidspunkter. På intet tidspunkt mister de to fatningen eller den journalistiske orientering, og som samlet værk står artikelserien stilsikkert frem som en eksemplarisk gang nyhedsjournalistik.

Rod og regelbrud
i Aarhus Kommune

Amalie Tarp Borup

Journalistik, DMJX

 

Caroline Lotz

Journalistik,  DMJX

Når en hårdkogt kriminel kommer ud af fængslet efter at have afsonet straffen for en slem forbrydelse, kan vedkommende få samfundets hjælp til at blive en del af samfundet igen. Men når en person sidder uskyldigt varetægtsfængslet – ofte i flere måneder – er der ingen hjælp at hente på vejen tilbage til livet. Det skisme er omdrejningspunktet for Caroline Lotz og Amalie Tarp Borups radiodokumenter ’Uskyldig, straffet og overladt til sig selv’, som på grundig vis kommer godt rundt om hele problemstillingen – båret frem af to personlige fortællinger, der beretter om, hvor hårdt det kan være at sidde alene i for eksempel 98 dage i et ”sort hul”, som en af dem kalder det. Og om hvordan de føler sig forladt i frit fald efter at være frikendt og endelig løsladt. Det er tydeligt, at der ligger et forbilledligt stort og vedholdende researcharbejde bag projektet – blandt andet med en rundspørge til samtlige kommuner og talrige interviews – så emnet bliver udførligt belyst, endda også med en konstruktiv tilgang i form af mulige løsninger.

Uskyldig, straffet og overladt til sig selv

Karen Lerbech Pedersen

Journalistik, SDU

Karen Lerbech Pedersen kan mange ting. Hun kan skrive med en stille pen, så det runger hos læseren. Det så vi i den rørende historie fra Sankt Lukas Stiftelsen. Hun kan gå helt tæt på og samtidig bevare den professionelle distance. Hun kan skrive detaljer op ved at skrive dem ned. Hun kan – som i ”Den sidste ubåd” – veksle mellem den dygtigt skrevne featuretekst, den velvalgte infografik og det rigtige billedvalg, og i den forstand er hun den bedste redaktør for sig selv. Men vigtigst af alt – og det, der begrunder juryens nominering – er, at Karen Lerbech Pedersen med sin stilsikre fortællestil har omfavnet DR’s webdok-format og vist, hvor meget merværdi, man som journalist kan tilføje sin historie, hvis man mestrer sit medium.

 

Webdoks på dr.dk

 

projekterne er
valgt ud af

Matilde Kimer
Korrespondent, DR

Camilla Nørgaard,
Studievært, TV 2 Sporten

Jakob Sheikh
Rådgiver, Justitsministeriet

Jeppe Laursen Brock
Journalist, Politiken Sport

Emil Ellesøe Ditzel
Journalist, TV 2tilbage